Ontwerpen in opdracht

Als juweelontwerper verleen ik mijn diensten aan professionele juweelbedrijven. In functie van vooropgestelde doelstellingen begeleid ik het volledige ontwerp- en prototypingproces. Van eerste brainstorm en creatieve studie tot afgewerkte werktekeningen en prototyping. Ook individuele ontwerp-opdrachten, voor bijvoorbeeld bijzondere edelstenen, behoren tot de mogelijkheid.

Het proces van ontwerpen doorloopt 3 stadia. De eerste fase is de “studie en documentatiefase”. Hierbij is het belangrijk dat samen met de opdrachtgever een “programma” wordt uitgewerkt, waarbij alle doelstellingen worden opgelijst en vastgelegd. In een tweede fase, “de conceptfase” worden verschillende creatieve concepten uitgewerkt en voorgesteld aan de opdrachtgever. Aan de hand van deze concepten wordt er een definitieve keuze gemaakt. In een 3de fase, “de collectiefase” worden de tekeningen (eventueel 3D) uitgewerkt als werktekening. Na deze fase kan een “prototype fase” volgen waarbij de tekeningen worden uitgevoerd in functie van de gekozen productiemethode als prototype. (voorbeelden fotocollage: www.camea.be, winnercollection)


Tentoonstellingen & wedstrijden

Overzicht van deelgenomen tentoonstellingen en wedstrijden:

1990: initiatiefnemer en deelnemer groepstentoonstelling Luxe op maat, Salons voor Schone Kunsten, St-Niklaas

1992: deelnemer groepstentoonstelling Power of love, Diamantmuseum, Antwerpen

1997: mede-initiatiefnemer en deelnemer tentoonstelling Juweel tussen kunst en ambacht, Diamantmuseum, Antwerpen

1999: laureaat Diamond High Council Awards, De barok en het hedendaags diamantjuweel, Diamantmuseum, Antwerpen

1999: deelnemer overzichtstentoonstelling Diamond High Council Awards 1984-1999, KBC Grote Markt, Brussel

2001: deelnemer groepstentoonstelling Antwerp a 2001 Ontwerpers bouwen juwelen, Fisch and Chips, Antwerpen

2002: initiatiefnemer en deelnemer groepstentoonstelling Body and Soul, Brugge

[read more=”(Lees meer)” less=”(Lees minder)”]

2003: deelnemer groepstentoonstelling 1001 nacht, Diamantmuseum, Antwerpen

2004: deelnemer groepstentoonstelling For your eyes only, Diamantmuseum, Antwerpen

2004: deelnemer groepstentoonstelling Man versierd(t), Diamantmuseum, Antwerpen

[/read]


Step by step goldsmithing

Als lesgever en docent juwelen ben ik actief om startende goudsmeden en juweelontwerpers de knepen van het vak aan te leren. Met dit doel heb ik  Step for Step goldsmithing opgericht. Hiermee streef ik ernaar het smeden van juwelen aan toekomstige generatie juwelenmakers door te kunnen geven.


Voordrachten & publicaties

Meer dan 25 jaar ben ik professioneel actief met juwelen. Deze ervaringen stel ik graag ter beschikking. Als juwelendocent geef ik voordrachten en lessen over kostprijsberekening en marketing van eigen juwelencreaties, geschiedenis van het juweel, juweeltekenen en basis 3Design (CAD juweelteken programma). Deze voordrachten en lessen vinden plaats in samenwerking met Ars-Nobilis, The Circle of Belgian Jewelry design, De Nederlandse Gilde voor goudsmeden, Meet & Greet voor juwelenmakers, juwelen-opleiding.be en Syntra-West.

Eveneens publiceer ik in het vaktijdschrift Jewels & Watches info over juwelen en techniek.


Meet & greet juwelenmakers

Als initiatiefnemer van Meet & Greet voor juwelenmakers, in samenwerking met juwelen-opleiding.be, streef ik er naar iedereen die actief is als juwelenmaker samen te brengen. Tijdens deze 2 jaarlijkse conceptbeurs kunnen juwelenmakers er bedrijven en specialisten, die goederen en diensten aanbieden met betrekking tot het vervaardigen, produceren en ontwerpen van juwelen, ontmoeten. Tijdens deze meet & greet worden ook tal van workshops georganiseerd.


Duplicaat juweel Napoleon

Geschiedenis van juwelen en hun vervaardiging is één van mijn grote passies. Ik was dan ook vereerd  door het diamantmuseum van Antwerpen de opdracht te krijgen een duplicaat te vervaardigen van het halsnoer en bijhorende oorbellen die Napoleon Bonaparte aan burggravin Zoé de Feltz-Vilain XIIII schonk. De familie Vilain XIIII waren de vroegere adellijke bewoners van het kasteel Wissekerke in Bazel. De burggravin was hofdame en één van de drie vrouwen die de doop van de zoon van Napoleon mee begeleid heeft. Uit dank kreeg ze hiervoor een prachtigs set juwelen gemaakt van goud en gezet met amethist en diamant.

Naar aanleiding van het tentoonstellen van de historisch erg waardevolle juwelen door het diamantmuseum in Antwerpen, werd een zilveren duplicaat van de juwelen, door mij vervaardigd, aan de kerkfabriek van Bazel geschonken. De kerkfabriek van Bazel is immers eigenaar van de juwelen sinds 1852. De zilveren duplicaat juwelen kunnen nu worden bewonderd in de permanente tentoonstelling in de kerk van Bazel.


Georges Ameel, mijn grootvader en inspiratie

George Ameel was mijn grootvader. Als kleine jongen liep ik graag zijn atelier binnen om naar zijn vaardige handen te kijken hoe hij als goudsmid juwelen vervaardigde en herstelde. Als klein kind wist en voelde ik echter al, dat hij een groot verhaal met zich meedroeg waarover hij mij niet veel vertelde. Tijdens zijn werk  als goudsmid keek ik naar die rare houding en greep  van zijn rechter arm en hand. Mijn grootvader was een “oud-strijder” en zijn arm was “gekwetst” werd mij verteld. Een voorarm die er vreemd dun uitzag en bijna niet functioneerde.

[read more=”(Lees meer)” less=”(Lees minder)”]

Toen ik net als hij goudsmid wilde worden, begreep ik pas ten volle tijdens mijn opleiding, wat de impact moet zijn geweest van deze kwetsuur voor een goudsmid. Je hebt immers als goudsmid meer behoefte aan een derde hand, dan een immobiele rechter hand. Hij had echter een bloeiend atelier en veel werk, zijn werk was heel verfijnd. Hoe heeft hij dat gedaan? Zo ben ik ook nieuwsgierig geworden naar die grote oorlog en zijn levensverhaal. Mijn grootvader is dan ook mijn grote inspiratie, als goudsmid en vakman maar ook als mens en zijn levensverhaal. “gaat niet kan niet, moeilijk gaat wel” was zijn levensmoto (foto man zittend uiterst rechts).

[/read]